Seiteninhalt

Negen wijndorpen

Het landelijke karakter van de negen wijnorpen is door de jaren heen goed bewaard gebleven. Huizen, gebouwd van regionale zandsteen worden omgeven door eindeloze wijnvelden en charmante uitichten over de Rijnvallei.

Ruik de geuren van de amandelbloessems in de lente en wandel langs de paden en de tuinen met de mediterrane vrijgen-, amandel- en olijfbomen.

Diedesfeld

In het meest zuidelijke wijnstadje, Diedesfeld, ligt het gegrafische centrum van de Duitse wijnregio. Dit punt gemarkeerd door een symbolische zandsteen.

Meer dan 2000 jaar wijnbouw, de houten huizen en de zandstenen muren hebben de architecteuur van dit typische dorp uit de Pfalz gevormd. De barokke kerk van St. Remigius met een rococo preekstoel is gebouwd in de 18e eeuw en kijkt uit over de Remigius fontein, die versierd is met natuursteen. Tweehonderd jaar ouder dan de kerk is het stadhuis dat in 1601 is gebouwd, samen met de grootste, uit een steen gehouwen trog die je in de Pfalz kunt vinden.

Kasteel Hambach kijkt uit over het dorp en geeft uitzicht tot het Zwarte Woud en de Odenwald. Aan de voet van het kasteel liggen de uitgestrekte wijnvelden die uiteindelijk leiden tot de Rijn. Het pad dat de Klausentalvallei doorkruist komt langs het kasteel en klimt omhoog tot de Kalmit (673m). Voor kinderen is er een natuurlijke speeltuin in de Kirchwiesenstrasse.

Wilt u meer leren over Diedesfeld? Tussen mei en oktober is om de week op woensdag een 'Guck- und Schlucktour' - een kijk en drinktour - waarbij u via een culinaire tour deze regio kunt bezoeken (reserveren kan via tel: 0632186146).

Duttweiler

Het slaperige gehucht Duttlweiler is het kleinste wijndorp in de regio van Neustadt en wordt volledig omgeven door de wijngaarden en landerijen die typisch zijn voor deze omgeving.

19 wijnboeren onderhouden de 1000 jaar oude traditie van wijn maken in de traditionele wijngaarden van Mandelberg, Kreuzberg en Kalkberg, waar de grond het meest vruchtbaar is en wijnen van internationale allure worden geproduceerd. Het belangrijkste wijnfestival vindt plaats in het tweede weekend van augustus en is een van de oudste feesten in de Pfalz. Pittoreske en tot in de details gerestaureerde wijnboerderijen verwelkomen de bezoekers van het festival waarbij ook de wijnkoningin van Duttweiler wordt gekroond op de openingsvrijdag. Duttweiler is ook een perfect vertrekpunt voor fietsers.

De 'kool- en koolraap'-route is een eenvoudige fietsroute voor de hele familie en loopt parallel aan de Duitse wijnroute. Duttweiler heeft vele aanknopingspunten voor het fietsnetwerk van de Pfalz, zodat u gemakkelijk van de 'Wijn tot de Rijn'-route bij het stadje Speyer kunt fietsen of een verfrissende duik neemt in het idyllische zwembad. De kunstenaar, Bernhard Matthäss, heeft de zandsteen van de Pfalz ontdekt als ruw materiaal voor zijn sculpturen, die u kunt zien in de Kreuzbergstrasse 41 (reserveren via tel: 063275846).

Een interessant onderdeel van het dorp is het communicatiesysteem. Ondanks dat het laatste dorpsnieuws uiteraard altijd wordt verteld bij de bakker, heeft het volledige dorp luidsprekers, zodat het laatste nieuws over dorpsactiviteiten, de uitslagen van de voetbalwedstrijden, vermiste katten en, uiteraard, wie op kop ligt in de jaarlijkse wielerkoers, voor niemand te missen is.

Geinsheim

Het moet wijn zijn dat door de aderen van de inwoners van Geinsheim stroomt, want dit dorp heeft de grootste wijngaarden van alle negen dorpen in de Neustadtregio.

Houten huizen met ooievaartsnesten die vaak zijn bewoond zijn naast de torenspits van de St. Peter en Paul de populairste bezienswaardigheden in het van origine boerendorp.

Het Geinsheimer Ludwigskerwe - het grote dorpsfeest - vindt plaats in het laatste weekend van augustus. Halverwege juni is het tijd voor het 'Asperges en wijn'-feest als de gasten de lokale asperges komen proeven. Of ze nu worden geservereerd met ham, zalm of als een heerlijke soep...het is een waar feest. Vergeet daarbij ook de 'Plälzer Grumbeere' niet, nieuwe aardappelen en een frisse Silvaner of Rivaner wijn die perfect past bij de asperges.

Bent u actiever ingesteld, kies dan voor een van de mooiste fietstochten (R-58) door de Ordenswald naar Speyer. Hier kunt u ook uw handicap ontdekken op de prachtige golfbaan met 18 holes. Neem voor verdere detailscontact op met: Golf-Club Pfalz e.V. (Tel.: 06327 97420).

Gimmeldingen

Zandstenen muren, smalle straatjes en met wijnranken beklede ingangen die de weg naar de wijnkelders karakteriseren het dorp Gimmeldingen. Ondanks dat het dorp tegenwoordig vooral bekend staat voor haar gezondheidsstatus, waren het de Romeinen die hier de mogelijkheden zagen voor de verbouw van wijnen.

Een mooi voorbeeld hiervan is de Mithras plaquette, gemaakt ter ere van de God van het licht. De originele plaquette kan worden bewonderd in het Historische museum van de Pfalz in Speyer.

Gimmeldingen is het ideale startpunt voor wandelaars. Duidelijk aangegeven routes leiden u naar het Pfälzerwald Natuurpakr, naar de vallei van Benjetal, naar de uitkijkpunten die zicht hebben op de Looganlage en Silbertal - de zilveren vallei. Er is zelfs een nordic walkroute richting de vallei. Informatie over wijnbouw en wijncultuur is beschikbaar als u de Wijnroute neems via de Fürstenweg. Het wijndorp Gimmeldingen is beroemd voor de vroege amandelbloesems in maart en voor de 'Gimmeldinger Meerspinne'. Het milde klimaat transformeert de lentelucht tot een lucht gevuld met het parfum van amandelen en is al 60 jaar de ultieme aanleiding voor het 'Amandelbloesemfeest' en de kroning van de 'Amandelkoningin'. Het uitzicht vanaf het König-Ludwig-paviljoen over de delicate roze zee van amandelbloesem is een bijzondere attractie van Gimmeldingen. Er is zelfs de - in zandsteen gegraveerde quote - 'De tuin van Duitsland - de bloemrijke Pfalz, Koning Ludwig I 1856'.

In Whitsun vieren de inwoners van Gimmeldingen hun 'Loblocher Weinzehnt', een historisch wijnfeest, in het derde weekend is het tijd voor de 'Gimmeldiner Weinkerwe' en in oktober wordt dat nog eens overgaand door de 'Gimmeldinger Herfst'. Redenen genoeg om Gimmeldingen het hele jaar door te bezoeken.

Haardt

De wijn zorgde ervoor dat het dorp Haardt al vroeg goede tijden beleefde. Die historie is goed bewaard gebleven in de houten huizen die dateren van de 18e eeuw en de barokke, met ornamenten versierde gebouwen die moeiteloos samengaan met de wijnboerderijen die nog met de hand worden bestierd.

Het dorp zelf, dat al meer dan 750 jaar oud is, wordt omringd door het Pfalzische kasteel 'Haardter Schössel' en de wijnterrassen. Als een officiele gezondheidsplek om te revalideren na ziekte wordt het dorp ook wel 'het balkon van de Pfalz' genoemd omdat u, bij goed weer, zelfs de verre wijngaarden en de kathedraal van Speyer kunt zien.

Vanuit het dorp is er een mooie wandeling langs exotische mediterrante planen te maken van het Dr. Welsch terras via de Sonnenweg naar de ruies van Wolf's kasteel 'Wolfsburg'. Het wijnpad dat vertrekt bij 'Herrenlettenweg' geeft u alle actuele informatie over de wijn, de druivenoogst en over het karakter van de meer dan 16 soorten druiven in het dorp, zoals de Portugieser, de Scheurebe en de Gänsfüßer'. Bijzondere hoekjes en gaatjes zorgen voor welkome pauzes met uitzichten op de prachtige barokke villa's. Met dank aan de beschutte geografische ligging en het milde klimaat voelen de mediterrane planten zich in Haardt thuis.

Hambach

Omgeven door wijngaatden en kastanjebomen is het dorp Hambach verdeeld in drie geogratische delen: boven-, midden- en beneden-Hambach. Deze officiele spalocatie werd in 865 al gezien als gezondheidsplek en destijds Haganbach genoemd.

In Oberhambach kunt u een van de mooiste barokke kerkren van de Pfalz bezoeken, de kerk van Jacobus met haar verstevigde toren.

Het stadhuisplein in Mittelhambach wordt gedomineerd door het 'Gasthaus zum Engel', het hospice waar Jacobus vroeger onderdak bood aan pelgrims, en door het oude stadhuis dat gebouwd werd in 1739-1741 in barokke stijl. Van hieruit leidt de weg naarboven naar de middeleeuwse 'Schlossgasse' naar het kleine kasteel van 'Geispitz' met de grote gordijngevels.

De 'Obergasse' brengt u naar het zuiden naar Unterbach met zijn jachtlodge, gebouwd door de bisschop uit 1605 naar de 'Andergasse'. De geschiedenis van Hambach is direct verbonden met Kasteel Hambach, ooit bekend als 'Kästeburg' (Kastanjekasteel) en later als het 'Maxburg', historisch geassocieerd met de geboorteplaats van de Duitse democratie. Hambach is tegenwoordig een mix van nieuwe villa's, historische wijngaarden en -boerderijen en een grote verscheidenheid in putten en waterpartijen. Tel daarbij een verwarmd buitenzwembad op een prachtige plek bij op en wandel en fietsroutes in de buurt dwars door de bossen en wijngaarden via de Kirchbergwegof de Obergassenweg met haar uitkijkpunten, en u bent op het juiste adres.

Königsbach

Wijndorp en gezondheidsdorp Königsbach ligt ten noorden van Neustadt waar de wijngaarden de bossen 'kussen'.

Het oude dorpscentrum, met het buitenhuis dat gebouwd is door de bisschop in 1759 (nu wijngoed Engel) en de parochiekerk van St Johannes, betovert de bezoekers met haar charmante steegjes. De gotische torenspits contrasteert met het barokke middenschip. Binnen vindt u een gevleugeld altaar met een van de laatst bewaard gebleven altaarstukken uit de Pfalz, met daarop de kruisiging van Jezus Christus tegen een houden achtergrond. Ook vindt u hier het begin van het Pelgrimspad met twaalf stops dat door het 'Klausental' naar de kapel van de veertien heilige helpers leidt, waar eens per jaar een festival wordt georganiseerd ter ere van de Heilige Margaret.

Herinneringen van eerdere vorsten van het herenhuis zijn vastgelegd in de 'Hirchhornring' en kunt u lezen in het centrum van het dorp. De pastorie van vandaag was destijds de residentie van de Ridders van Hirschhorn (van de Neckar vallei).

Maar het zijn niet alleen adembenemende uitzichten die het dorp biedt dat het een van de meest geliefde plaatsen is om te wonen in Neustadt. Ook de elegante wijnen die op de wijngaatden als de 'Idig', de 'Olberg', 'Jezuitengarten' en 'Reiterpfad' hier geproduceerd worden, spelen daarin een belangrijke rol. Proef deze wijnen op Weingut Sommer of Weinland Königsbach.

Lachen-Speyerdorf

Zoals de naam al suggereert zjn de dorpen Lachen en Speyerdorf niet altijd een geheel geweest. Vandaag de dag zijn beide dorpen, gelegen ten zuidoosten van Neustadt, samen een van de grootste van de negen wijndorpen.

Lache' is een ouderwetse term voor het begrip 'water' waar 'Spiridorf' verwijst naar de nabijgelegen rivier de Speyer, die tegenwoordig de 'Speyerbach' wordt genoemd. De landelijke charme van het dorp is te danken aan de houten huizen uit de tijd van Franco en de Duitse stijl uit de tijd van de eerste bewoners, de Kelten en de Romeinen rond 774 na Christus.

De kollosale scultpuren die u in de tuin vindt zijn eigendom van Prof. Gernot Rumf in de Pestalozzistrasse. Deze befaamde beeldhouwer maakte niet alleen de 'Elwedritsche' fontein maar ook de unieke zonnewijzer van de evangelische kerk. Zonneschijn is het woord dat u in Lachen-Speyerdorf vaak tegenkomt. In het 'Solarpark Flugplatz Lilienthal' wordt er aan de grootste zonnecollector van Duitsland gewerkt, terwijl spoorliefebbers hun hart kunnen ophalen bij de collectie stoommotoren, spoorwagons en rails van Dieter Hofherr rondom zijn huis.

Mußbach

De eerste aanduiding van Mussbach als wijndorp is als meer dan 1300 jaar oud. n het midden van het dorp ligt de 'Herrenhof', de oudste wijnboerderij in de Pfalz, die ooit tot de orde van St. Johannes behoorde (tours op aanvraag).

Tegenwoordig wordt deze wijnboerderij vooral gebruikt als cultureel centrum en worden er heel wat events en exposities gevierd. De meest bekende wijngaard van Mussbach is de 'Mussbacher Eselshaut'.

Als we het hebben over wijnfestivals, dan hoeft Mussback niet te vrezen voor competitie. Al in maart showen de wijnboeren hun mooiste wijnen tijdens het 'Mussbacher Spitzen. De eerste twee weken in juli zijn het toneel voor het 'Eselhautfest' in de historische Herrenhof en in het eerste weekend van augustus is er de 'Mussbacher Weinkerwe'. Van september tot begin november kunt u de nieuwe oogst direct proeven vanuit de druivenpersen in de Winzergenossenschaft Weinbiet en in veel wijnboerderijen.

De Johanneskerk, gebouwd in gotische stijl werd ooit door zowel de katholieken en protestanten gebruikt als een zogenaamde simultane kerk.

De DLR is het centrum van educatie en reseach op het gebied van wijncultuur en heeft een mediterrane tuin die de moeite van het bezoeken waard is. Het buitenzwembad is de plek om in de zomer af te koelen, terwijl de Herrenhof rond Kerst juist het toneel vormt voor de kerstmarkt en pittige wijnen.