Seiteninhalt

Amandelbloesem

Een lichtroze droom - in de Pfalz vindt dit meestal de eerste weken van het jaar plaats omdat de lente hier eerder begint. Dit natuurlijke spektakel trekt ieder jaar mensen met “lente-honger” aan in de lanen vol amandelbomen die als een roze lint door de Duitse Wijnstraat zijn. De hele regio heeft volop leuke activiteiten, ciulinaire genoegens en geweldige arrangementen gedurende het amandelbloeseizoen: Het hoogtepunt is het Gimmeldinger Amandelbloesem Festival, waar gasten worden uitgenodigd voor een lange wandeling door de zee van roze bloesem en de Mandelring verandert in een straat vol festiviteiten...

De lente ontwaakt in roze

Het sombere grijs van de winter wordt op de Duitse Wijnroute al vroeg ingeruild voor het tere roze van de amandelbloesem. Van Bockenheim an der Weinstraße tot Schweigen-Rechtenbach verandert het landschap in een zee van roze bloesems en nodigt uit tot lange wandelingen in het voorjaarszonnetje.

De Paltse amandelweken van begin maart tot midden april wijden talrijke evenementen rond het thema amandelbloesem aan dit kleurenspektakel van de natuur. De genotsregio verwent zijn bezoekers met culinaire hoogtepunten en spannende excursietochten, te voet, met de (e-)fiets of zelfs in een ouderwetse panoramabus. Een hoogtepunt voor liefhebbers van het buitenleven tijdens de amandelbloesem is het Pfälzer Mandelpfad. Als een roze lint strekt deze wandelroute zich 100 kilometer uit, van Bockenheim door de wijnlandschappen van de Palts tot aan Schweigen-Rechtenbach. Maar niet alleen de bloemen kleuren de streek roze. Terwijl de amandelbloesem vooral overdag voor een kleurenspektakel zorgt, is het de roze gloed 's nachts die kastelen, paleizen, kerken en vele andere historische gebouwen langs de Duitse Wijnroute doet schitteren.

En natuurlijk is er ook feest - dat willen de inwoners van de Palts u zeker niet onthouden! Het wijnfeestseizoen begint met het Mandelblütenfest, het Amandelbloesemfeest, in het pittoreske wijndorp Neustadt-Gimmeldingen. Maar wanneer dat precies is, dat bepaalt alleen Moeder Natuur! Want tegen de tijd van het festival moeten de circa 2000 amandelbomen die alleen al rond Gimmeldingen te vinden zijn, allemaal in bloei staan. En ook in Edenkoben kijkt iedereen reikhalzend uit naar de datum van de „Mandelmeile", de Amandelmijl, wanneer de bomen langs de Villastraße in bloei staan en de Edenkobense wijnboeren, restauranthouders en verenigingen hun kraampjes opzetten en de bezoekers verlokken om van hun producten te proeven.

Ook de vinotheken van de Duitse Wijnroute schitteren op een zaterdag tijdens de Paltse amandelweken in een heel bijzonder licht. Bij VinoLumino kunnen wijnliefhebbers het edele roze vocht proeven tijdens een wandeling door de rustieke wijnkelders, die zich op deze avond van hun beste kant laten zien als fascinerende, roze opgloeiende ruimtes van licht. Tijdens de verschillende dag- en avondevenementen kunnen bezoekers bijvoorbeeld zintuiglijke proeverijen meemaken, roséwijnen en amandelspecialiteiten proeven of gewoon genieten van chille loungemuziek. Elke vinotheek presenteert tijdens VinoLumino zijn eigen specialiteiten.

Van harte welkom bij de Paltser amandelweken op de Duitse Wijnroute!

Amandelbloesem Festival in Gimmeldingen (De datum is op het moment van de mooiste bloei)

Amandelbomen in Gimmeldingen

Deze boom komt oorspronkelijk uit China, India en Noord-Afrika en werd door de Grieken naar Italië gebracht, en vervolgens door de Romeinen over de Alpen. Deze prachtig bloeiende bomen werden als eerste genoemd in de Pfalz, rond 1100. In 1464 werden amandelbomen geplant op verzoek van Elector Friedrich in Pfalz met als doel om de stedelijke inkomsten van Neustadt te vergroten. Omwille de mooie bloesem plantte Reichsrat von Buhl de eerste laan met amandelbomen in Gimmeldingen, tegenover het kasteel Hildebrandseck in 1911. Een geplande verwijdering van deze bomen aan het einde van de jaren '60 zorgde voor hevig verzet. Betrokken inwoners van Gimmeldingen wisten dit echter te voorkomen, en sindsdien zijn er meer lanen met bomen aangelegd. Het eerste Gimmeldinger amandelbloesemfestivalvond plats op 15 april 1934 met het idee om lokale wijnen bekender te maken en toeristen aan te trekken.