Seiteninhalt

Kloosterkerk (collegiale kerk)

De kloosterkerk is de grootste en architectonisch meest waardevolle Gotische kerk van de Pfalz.

Wannneer we de kloosterkerk vergelijken met de nabijgelegen St. Mariënkerk valt op dat beide kerken veel met elkaar gemeen hebben, ookal zijn ze met een tussenpoos van eeuwen gebouwd. De Gotische architectuur, het vloerplan in de vorm van een kruis, het gebruil van de lokale zandsteen en hun patrones de Heilige Maria komt u in beide kerken tegen. Beide kerken hebben ook een archaïsche frontversteviging die het best te zien is in de vorm van de demonenwerende waterspuwer in de gevel van de kloosterkerk. De architectonische verschillen zijn echter niet minder imposant. Kort na de stichting van de universiteit (1356) door graaf Rudolf II uit de Pfalz en Ruprecht I uit het Huis van Wittelsbach, werd begonnen aan de bouw van de kloosterkerk, die ze ook wel 'Onze lieve vrouw' noemden. Het koor met beide oratoria, de geschilderde plafonds en de ramen van glas in lood - die verder alleen te bewoneren zijn in een museum in Speyer en Brussel - was oorspronkelijk ontworpen als kerkhof, zoals nog steeds goed te zien is aan de aanwezige graftombes, waaronder die van de stichter. Het monumentale herinneringsschilder laat koning Ruprecht I zien, samen met zijn vrouw Elisabeth von Hogenzollern en hun zoon, graaf Louis II van de Pfalz, samen met zijn vrouw Blanca van Engeland, in een gebogen postuur net voor het Laatste Oordeel.

Een paar jaar later, als gevolg van de verklaring van vrijheid van godsdienst in 1705, werd de muur gebouwd die de kerk in tweëen deelde en die ervoor zorgde dat zowel de Protestantse als de Katholieke gelovigen in het gebouw konden samenkomen. De muur die, dankzij de beschermde status van gebouwen en gulle giften nog steeds is beschermd tegen afbraak.

Overblijfselen van de originele kerk zijn nog zichtbaar in de stenen preekstoel en in het koorgestoelte, die gelden als Gotische schatten uit de 15e eeuw. De ingang tussen de twee torens laat de in 2005 gerestaureerde geboorte van de Heilige Maria zien, patrones van de kerk. Ook het fresco in het plafond is een absolute must voor iedere bezoeker.

Feiten en cijfers:

1368: Foundation stone laid

1383: inwijding van het koor

1489: Twee torens voltooid

1707: Verdeling van de kerk in een Protestant en een Katholiek gedeelte. Tombe van Rudolf II, graaf van de Pfalz