Seiteninhalt

De architectuur van de houten bouwstijl

Toen de bewoners in de Neolithische periode besloten om zich definitief in deze streek te vestigen, waren hout, klei en stro de materialen waarmee ze moesten bouwen. Het historische hart van Neustadt kent daardoor tot op de dag van vandaag de oudste en het grootste aantal houten huizen op de wijnroute.

Vanaf de eerste primitieve bewoning tot nu is er een millenium voorbij gegaan.

De eerste gebouwen werden in de Neolithische periode gebouwd via een framebouwtructuur van hout en klei. De stutten werden verankerd in de grond en met horizontale stamstukken werd een houten frame gemaakt. De holtes werden opgevuld met takken en aan beide kanten gepleisterd met een mengsel van stro en klei. Nadat de bewoners hadden geleerd deze houten frames te vervangen door stenen, ontwikkelden ze de zogenaamde stut en balk constructie met verticale en horizontale balken. De oudste houten huizen in Duitsland dateren uit de 14e eeuw, maar de grootste ontwikkelingen vonden plaats in de tweede helft van de 15e eeuw, waarin de elegante behuizing werd gemaakt van de gegoede burgerij en het stadhuis.

Het hoogtepunt van de huizen met de houten constructies

In de tijd van de Middeleeuwen tot nu werd de kunst van het maken van houten huizen geperfectioneerd. Beïnvloed door het omringende landschap en de folklore werden deze gebouwen een symbool van de periode waarin ze zijn gebouwd. Tot het begin van de 19e eeuw was deze architectuur de standaard en doordrongen van de tradities van boeren, handelaren en ambachtsmannen. In de oorlog zijn veel originele huizen verwoest, waardoor de meeste huizen die we nu nog kunnen zien van na die tijd zijn. In de klassieke periode, richting het eind van de 18e eeuw zagen we steeds meer stenen constructies, omdat de houtvoorraden niet meer afdoende waren. De moeilijke economische tijden, in combinatie met het steeds duurder wordende hout veranderde de manier van bouwen in een meer eenvoudige stijl. In de eerste helft van de negentiende eeuw trokken boeren steeds meer naar de steden en raakte de houten huizen uit de mode en als ouderwets betiteld. In die periode werden houten huizen daarom vaak gestuct en geschilderd om het houten karakter te vererden. Gelukkig zijn er in de Pfalz ook veel huizen gespaard gebleven van deze trend. Tegenwoordig zien we juist weer een teruggang naar het authentieke karakter van de oorspronkelijke wijze van bouwen en wordt het stucwerk regelmatig van originele houten huizen verwijderd.