Seiteninhalt

Meer over Pfalzische wijnen

Duitse wijnclassificatie systeem

Het Duitse systeem om de kwaliteit van wijnen te meten bestaat uit specifieke categorieen en is ontworpen en bij wet vastgelegd in 1971 en herzien in 1994. Op basis van het systeem wordt er gekeken naar gewichts (Oechsle weegschaal), suikergehalte en regionale origine.

Tafelwein - Tafelwijn

Landwein - Regionale wijnen

Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete (QbA) - Kwaliteitswijnen

Wijnen van een van de 13 wijngaardregio's die moeten voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen.

Prädikatswein o Qualitätswein mit Prädikat (QmP) - Speciale kwaliteitswijnen

Deze wijnen moeten voldoen aan de hoogste standaarden. Ze zijn geproduceerd van speciale druivensoorten die enkel voorkomen in de 13 wijnregio's en worden onderverdeeld in zes categorieen:

Kabinett: in toevoeging tot de normale kwaliteitseisen van een QbA wijn moet een Jabinett wijn gemaakt zijn van druiven die minimaal 70 tot 80 graden Oegsle hebben als het gaat om de productieregio en de varieteit in druiven. De Kabinett is de meest lichte wijn in deze range van speciale wijnen en is zowel verkrijgbaar in een droge als in een mediumdroge variant.

Spätlese (late oogst): de druiven die gebruikt worden voor deze wijn worden later in het seizoen geplukt en moeten volledig gerijpt zijn op het moment van oogsten, met maarliefst 80 tot 80 Oechsle. Deze rijpe en elegante wijnen met een hoge suikerwaarde in het residu zijn verkrijgbaar in zowel een droge als een zoete variant.

Auslese (geselecteerde oogst): nobele wijnen die gemaakt worden van rijpe druiven en die direct geselecteerd worden op het perfecte oogstmoment. Onrijpe of beschadigde druiven worden voor deze wijn afgewezen. De wijnen zijn zowel verkrijgbaar in een droge of zoete variant en scoren tussen de 90 en 110 Oechsle.

Beerenauslese (geselecteerde bessendruiven): wijnen die gemaakt worden van perfecte, gezonde overrijpe bessendruiven en handgeplukt vanuit de wijngaard. Deze wijnen zijn erg zoet en bevatten zo'n 125 tot 150 Oechsle. Het minimale alcoholpercentage is 5.5%.

Trockenbeerenauslese (TBA) (Selecteer Droge Druiven Oogst): Schitterende wijnen, de meest zeldzame en dure soorten die worden gekenmerkt door optimale concentratie, complexiteit en rijpingspotentieel, alleen geproduceerd in de best wijnjaren. Exclusief gemaakt van druiven gedroogd aan de wijnstok of aangetast door edele rotting, die met de hand zijn geoogst en geselecteerd. 150/154 graden Oechsle. Minimum alcoholgehalte: 5,5%.

Eiswein (IJswijn): Oogsttijd tussen november en december, als de temperatuur onder het nulpunt komt en de druiven bevriezen aan de wijnstok, zodat er op natuurlijke wijze geconcentreerde most ontstaat en het bevroren water wordt gescheiden bij het persen. Een zoete wijn met 110 tot 128 graden Oechsle en minimaal 5,5% alcohol.

Riesling

Is wereldwijd de meeste geteelde druivenvariëteit in de Pfalzsregio. Hij geeft een aristocratische wijn met buitengewone elegantie en rijpingspotentieel, geel tot lichtgroen gekleurd, met een complex boeket bestaand uit noten van groene appel, perzik, abrikoos en tropisch fruit, die in de loop der tijd overgaan in kruiden- en honingaroma's. Rijk en rond in de mond, met een aangename aciditeit en aromatische rijkheid, zonder overmatige acohol- of boterachtige noten. Kortgezegd een geweldige wijn!
Silvaner

Een heel oude en productieve variëteit, een kruising tussen Traminer en de witte Osterreichisch Weiß. Hij is uiterst vorstbestendige en geeft strogeel gekleurde wijnen met een zweem van lichtgroen. Buitengewoon geurend en rijk aan bloemige aroma's, evenwichtig in de mond met een mooie aciditeit maar niet geschikt om lang te bewaren.

 

 

 

 

Gewürztraminer

De Pfalz heeft de ideale grond en klimaat voor Gewurztraminer druiven. De rijpe rozige druiven geven intens gele, bijna goud gekleurde wijnen die tijdens de rijping amberachtige nuances aannemen. Een rijk boeket van fruitige, florale en kruidige aroma's. Structuur en alcohol worden ondersteund door een evenwichtige aciditeit.

 

 

 

 

Müller-Thurgau / Rivaner

Een wijn die werd gecreëerd door Hermann Müller in 1882 door het kruisen van Riesling en Chasselas druiven. Licht strogeel gekleurd met een lichtgroene zweem, met elegante, intense en fruitige aroma's, gecombineerd met een diepe, plantaardige noot. Elegant en fris in de mond, met terugkerende florale noten, goede aciditeit en een delicaat nootmuskaataroma.

 

 

 

Scheurebe

Scheurebe is een kruising tussen Riesling en een andere variëteit van onbekende origine, en geeft één van de beste witte wijnen van de Pfalz. Strogeel gekleurd met een zweem goud. Onmiskenbare aroma's, vol en fruitig. Intense noten van perzik en citrusfruit.

 

 

 

 

Weissburgunder / Pinot Blanc

Hij is tot stand gekomen door een genetische mutatie van Pinot Noir en geeft een delicate geur en smaakvolle wijnen, intens droog in de mond met een goede structuur en krachtige aciditeit. Geschikt om te rijpen in eikenhouten vaten of barriques, waarin het gouden nuances krijgt en de kenmerken volledig tot zijn recht komen.

 

 

 

 

Grauburgunder / Pinot Gris

Een andere genetische mutatie van Pinot Noir, Pinot Gris geeft strogeel gekleurde wijnen en een gouden zweem, intense aroma's van tropisch fruit, oranjebloesem, vol en gestructureerd in de mond met een goede zuurbalans.

 

 

 

 

Kerner

Kerner is een kruising van Trollinger en Riesling variëteiten en geeft een heldere, uitnodigende en elegante wijn, met aroma's van citrusvruchten en aromatische kruiden. Smaakvol en intrigerend in de mond, met een delicate nootmuskaatsmaak, good structureerd en ondersteund door aangename frisheid en dikte bij afdronk.

 

 

 

 

Sauvignon Blanc

Een druivenvariëteit die volop groeit in de Pfalzregio. Verrasssend fris met volle aroma's van kruisbes, aalbes, citrusfruit en intense minerale noten vanuit de grond. Alles blijft behouden in de natuurlijke en intense aroma's door vinificatie in stalen tanks.

 

 

 

 

Spätburgunder / Pinot Noir

Een aristocratische, elegante en verfijnde robijnrode wijn. Als de juiste grondsoort en klimaatomstandigheden aanwezig zijn geeft Pinot Noir zeldzaam mooie wijnen. Delicaat, subtiel en toch duidelijke aroma's, die variëren al naar gelang het terroir. Het is een wijn met uitzonderlijke kenmerken.

 

 

 

 

Cabernet Sauvignon

Een druivenvariëteit die met toenemend succes in de Pfalz groeit. Diep robijnrood gekleurd met een paarsige zweem. De wijn biedt elegantie en zachtheid, intense aroma's van zwarte bes, chocolade en kruiden, met een groot rijpingspotentieel.

 

 

 

 

Dornfelder

Dornfelder werd ontwikkeld in 1955 als kruising tussen de Helfensteiner en Heroldrebe variëteiten en is een donker gekleurde wijn, met een fruitige neus en gestructureerde body.