Seiteninhalt

Kastelen en kasteelruïnes

De vele kastelen en forts in de Pfalz vormen de oudste en meest indrukwekkende attracties in het culturele landschap van de Pfalz.

De kloosterkerk in Neustadt an der Weinstrasse

De kloosterkerk, met zijn oneven torens, is de grootste en artistiek de meest waardevolle gotische kerk in de Pfalz. Hij dateert van 1356 en is gebouwd in naam van keurvorst Ruprecht Wittelsbach.

 

 

Kasteel Hambach

Het onneembare kasteel Hambach met haar rijke verleden kijkt uit over de rijnvallei, de Duitse wijnstraat en het bos van de Pfalz en heeft haar plek veroverd in de Duitse geschiedenis. De patriottenmanifestatie in 1832, waar toen voor het eerst de rood, goud, zwarte vlag werd gehesen, maakte deze plek beroemd. In het jaar 1919 en in 1949 werd het kasteel gekozen als nationaal symbool voor Duitsland. Binnen in het kasteel is een interactief museum te zien waar gasten worden uitgenodigd tot het verhaal van het kasteel en haar revolutionaire slogans: 1. de Europese revolutie, 2. Geboortevlag, 3. Vrijheid van de pers, 4. Revolutie, parlement en consistutie, 5. Mensenrechten en vrede

Meer informatie

Villa Ludwigshöhe

Koning Ludwig I (1786-1868) was een zo grote Italiëfan dat hij een villa in Italiaanse stijl liet bouwen in de Pfalz. Het huis ligt op het hoogste punt van het dorp Edenkoben, in de Duitse wijstraat, waar de wijndaarden en het bos elkaar tegenkomen en heeft een geweldig uitzicht over de Rijnvallei.

Sins 1975 is het huis in het bezit van de staat. De eerste verdieping van de villa is permanent ingericht als expositieruimte voor meer dan 100 werken van de schilder en grafische artiest Max Slevogt (1868-1932(. Deze artiest wordt als een van de belangrijkste kunstenaars van het Duitse impressionisme gezien.


Rondom de Duitse wijnstraat in de Pfalz

Speyer - Kathedraal

Deze Romaanse kathedraal zijn zijn bestaan te danken aan keizer Conrad II, die deze kathedraal liet bouwern net nadat hij koning van Duitsland werd in 1024. In die tijd was de kathedraal de grootste kerk uit zijn tijd, als een gift aan God. Deze kerk staat op de lijst van UNESCO werelderfgoed.

 

 

Kathedraal van Mainz en het Gutenberg museum

De zes torens van de kathedraal dateren uit de XI-XIIIe eeuw. De omvangrijke kathedraal staat in het centrum van de stad en was naast een huis van God ook een symbool van politieke macht. De aartsbisschoep van de stad was tevens 'Kürfürst', een van de zeven machtige mannen die de keizer van het land kroonden. Samen met de kathedralen van Worms en Speyer is de kathedraal van Mainz een van de mooiste voorbeelden van Romaanse architectuur.
Het Gutenberg Museum (een museum dat de historie van de schilderkunst laat zien)

Heidelberg - Kasteel Heidelberg

Kasteel Heidelberg, een van Duitslands bekendste kastelen is het symbool van de stad en was van oorsprong een prachtig kasteel voor de notabelen uit de regio. Na zijn vernietiging in 1689 en in 1693 is het slechts voor een deel hersteld.

 

Strasbourg

De kathedraal van Strasbourg is een van de meest bekende kerken van Frankrijk. Met een hoogte van 142 meters is deze Romaanse Katholieke kathedraal opgedragen aan de Onze Lieve Vrouw van Liebfrauenmünster. De wijk La Petit Drance Strasbourg is een pittoreske wijk met haar waterwegen dat ooit het thuis was van vissers, molenaars en looiers.